Rotterdammers zijn voortrekkers en bouwen actief mee aan de betere stad van morgen: in Rotterdam en in de wereld. Niet verwonderlijk dat de prof. dr. Rutger Engels, de kersverse rector magnificus van de Erasmus Universiteit, stelt dat de universitaire studentenpopulatie een afspiegeling moet worden van de stad. Hij pleit voor extra inspanning om iedereen gelijke kansen te bieden om academisch onderwijs te volgen.

Tijdens de Opening Academisch Jaar 2018-2019 geeft Engels toe dat hij geluk heeft gehad op te groeien in een omgeving waarin hij werd gestimuleerd in zijn schoolcarrière. Hij is zich er echter van bewust dat dit niet voor iedereen geldt. Toen niet en nu niet. Engels: “Ik vind dat we jonge, getalenteerde Rotterdamse jongens en meiden moeten stimuleren om het maximale uit hun intellectuele kwaliteiten te halen. Jammer genoeg is het nog niet zo dat de studentenpopulatie van de Erasmus Universiteit een afspiegeling is van de zeer diverse bevolking van Rotterdam. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat het voor de prestaties op de universiteit niet uitmaakt uit welke wijk je komt.”

Studeren aan de Erasmus Universiteit

Onderzoek van de Erasmus Universiteit draagt al op positieve wijze bij aan de samenleving. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar de invloed van fijnstof en geluid op de ontwikkeling van kinderen in het Generation R-onderzoek onder 10.000 jonge Rotterdammers of het helpen verduurzamen van de stad.

De universiteit laat daarnaast scholieren uit Rotterdam en omgeving kennismaken met wetenschap en de universiteit via het Wetenschapsknooppunt. “Maar er is een extra ‘push’ nodig voor al die getalenteerde jonge Rotterdammers”, stelt Engels. “We willen méér doen om de diversiteit van Rotterdam beter terug te zien in de collegezalen. Dat betekent: nog beter de aansluiting zoeken bij de meiden en jongens op de middelbare school. Hen laten zien dat je met je talent welkom bent op deze universiteit.”

De Erasmus Universiteit wil graag de drijvende kracht zijn achter zo’n inspanning, samen met andere Rotterdamse onderwijsinstellingen én het gemeentebestuur, dat gelijke kansen in het onderwijs hoog op de agenda heeft staan. “Een dergelijke inspanning is niet alleen noodzakelijk, we zijn het als universiteit ook aan deze stad verplicht.”

[ Dit opiniestuk is een bewerking van de speech van Rutger Engels bij de Opening Academisch Jaar en verscheen eerder in het AD/RD. ]

Prof. dr. Rutger Engels geeft een speech tijdens Opening Academisch Jaar
Logo Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam

Meer van/over deze partner

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie