De Rotterdamse haven is de grootste zeehaven van Europa. De haven dankt zijn leidende positie onder andere aan de 385.000 mensen die in en voor het haven- en industriegebied werkzaam zijn. Het is de plek waar grenzeloze ambities worden waargemaakt. De serie #stoerehavenberoepen licht een aantal personen uit die deze beroepen beoefenen. In deze showcase maken we kennis met Anouk Hulshof.
Anouk Hulshof is meldkamer-coördinator bij DCMR Milieudienst Rijnmond. Samen met haar vijftien collega’s houdt zij de havenregio 24/7 veilig:
‘In het weekend en ’s nachts zit in ieder geval één van ons achter de telefoon en mail, doordeweeks twee medewerkers.’
De perfecte speurneus
DCMR behandelt onderwerpen als bodemvervuiling, geluidsoverlast en milieuoverlast. Een belangrijk onderdeel, en inmiddels expertise van Anouk, gaat over geuroverlast. Vaak worden meldingen van nare luchtjes door bewoners uit de regio aangeven, maar het zou toch veel fijner zijn als dit automatisch gaat? Rotterdam zou Rotterdam niet zijn als hier geen slimme oplossing voor was uitgevonden. Het gevolg was de ontwikkeling van een netwerk e-noses:
‘Deze 250 elektronische neuzen signaleren veranderingen in de luchtsamenstelling. Handig. Zo zijn we niet alleen afhankelijk van meldingen uit de omgeving, maar kunnen we ook snel actie ondernemen als een e-nose iets waarneemt. Ook zijn er verschillende luchtmeetstations in het gebied.’ Benieuwd hoe het net netwerk e-noses precies in elkaar steekt? Check dan onderstaande factsheet en video.
Vertrouwen op je zintuigen
Anouk is al 18 jaar, ver voor de introductie van de e-noses dus, werkzaam bij de meldkamer. In het begin moest ze het ook wel eens van haar eigen zintuigen hebben:
‘’ Tijdens één van mijn eerste jaren was ik per racefiets op weg naar werk, toen ik vanuit de verte vlammen boven Delft zag opdoemen. Ik wist: ik moet doorfietsen, dit wordt een drukke avond. Dat klopte, ze bleken veroorzaakt door een stroomstoring bij Shell.’’ Benieuwd naar de volledige werkweek van Anouk? Je leest het in de
Havenkrant Online.