“Elke dag dat ik op m’n werk aankom, word ik gegrepen door de majestueuze aanblik van de Maas, met oude kranen en infrastructuur op de achtergrond en omringd door de hightech-installaties van de bedrijven op het RDM-complex. Dat beeld levert een prachtig contrast op.” Gaurav Genani, oprichter van Skelex, praat met liefde over Rotterdam. Hij houdt van de stad waar hij nu drie jaar woont en werkt, en bezig is met de ontwikkeling van zijn Skelex exoskeletten.

Gaurav Genani was niet voorbestemd om ondernemer te worden. Toen hij als jonge man nog in India woonde, waar hij met zware machines werkte, dreven zijn gedachten vaak af; hij droomde ervan om andere dingen te doen. Spannender. Meer en meer raakte hij in de ban van industrieel ontwerp; “Ik ging om mij heen kijken om mijn opties in te schatten. De Nederlandse TU Delft, vlakbij Rotterdam, stond heel goed bekend, dus ik besloot om daarheen te gaan.

Van gitaar spelen naar ergonomie

Een van de grootste hobby’s van Gaurav was, en is nog steeds gitaar spelen. En zo belandde hij in de ergonomie. “Ik zag dat veel mensen die gitaar spelen, feitelijk een slechte houding hebben. Ik wilde nagaan of er ruimte voor verbetering was, zodat er beter en sneller zou kunnen worden gespeeld. Ik wilde de prestatiegrenzen verleggen. Veel mensen voeren elke dag veel repeterende bewegingen uit, bijvoorbeeld in de productie of logistiek. En alle herhalende handelingen kunnen leiden tot letsel. Ik wilde mensen helpen om beter te zijn toegerust voor die repeterende bewegingen.”

Hij begon gedachten en ideeën uit te wisselen met diverse mensen van TU Delft en zij adviseerden hem om eens te kijken bij bedrijfsincubator YES!Delft. Met zijn bagage vanuit de TU Delft, zijn belangstelling voor ergonomie en ambitie om iets te doen aan verbetering van de levenskwaliteit van mensen die dagelijks intensief te maken hebben met repeterende handelingen, begon Gaurav bij YES!Delft met het ontwerp en de ontwikkeling van wat later het eerste Skelex exoskelet zou worden. “Ons eerste apparaat werd gebruikt om een krat bier op te pakken. Dat was een gaaf moment; we hadden iets gebouwd dat mensen konden waarderen en gebruiken.”

Gaurav Genani, oprichter en CEO van Skelex.

Vanaf het eerste prototype kwam er beweging in de zaak; “Dankzij een presentatie in een Nederlandse tv-show kregen we veel media-aandacht. Daarna kwamen er meer aanvragen binnen en dienden zich zelfs klanten aan. In die tijd kwam de ondernemer in mij echt tot leven.”

Zoek de dynamiek op

Om de juiste plek te vinden voor zijn pas opgerichte bedrijf Skelex, keek Gaurav naar verschillende locaties. “Voor ons was dat in Rotterdam, hier op het RDM-terrein! Onze eerste klant was Bilfinger, gevestigd op steenworp afstand van onze huidige locatie bij RDM Rotterdam. Vanuit Rotterdam kunnen wij onze klanten in verschillende landen gemakkelijk bedienen.”

“Vanuit Rotterdam kunnen wij onze klanten in verschillende landen gemakkelijk bedienen.”

Gaurav bespreekt toekomstige updates van het exoskelet met zijn team.

Relaties en contacten zijn essentieel

Relaties en contacten zijn essentieel. Rotterdam is een plek waar mensen uit andere landen worden geaccepteerd en waar men echt relaties wil aangaan. De mensen bij RDM, van wie ik sommigen heb ontmoet toen ik nog actief was bij YES!Delft, speelden een grote rol bij het opstarten van mijn bedrijf. Zij lieten me kennismaken met het RDM-complex en het potentieel daarvan; verder hielpen ze me met het opstarten en het benutten van deze kans. Vanaf het moment dat ik RDM Rotterdam ontdekte, voelde ik aan dat het hier allemaal echt zou kunnen gebeuren.”

“Vanaf het moment dat ik RDM Rotterdam ontdekte, voelde ik aan dat het hier allemaal echt zou kunnen gebeuren.”

Inspelen op individuele specificaties en behoeften.

Rotterdam voelt als een thuisbasis

Voor Gaurav bleek Rotterdam niet alleen de juiste keuze te zijn als vestigingsplaats voor zijn bedrijf. “Ik ben heel graag in Rotterdam. Het voelt echt aan als een thuisbasis en ik wil ook iets terugdoen voor de stad. ‘To Make It Happen’ is meer dan zomaar een kreet; het zit echt in het DNA van de mensen hier in Rotterdam. In Rotterdam vind je gemakkelijker praktische, hardwerkende mensen en dat is echt van groot belang voor de maakindustrie. Is Rotterdam voor iedereen? Misschien niet. Maar zéker voor mij.”

“Is Rotterdam voor iedereen? Misschien niet. Maar zéker voor mij.”

Luchtopname van de rivier de Maas en het terrein van RDM Rotterdam. Foto: Gerhard van Roon, Kunst en Vliegwerk RP
“De majestueuze aanblik van de Maas, met oude kranen en infrastructuur op de achtergrond en omringd door de hightech-installaties van de bedrijven op het RDM-terrein. Dat beeld levert een prachtig contrast op.”
Dit is een ingekorte versie van een artikel dat volledig op de website van Rotterdam Partners staat.
Foto’s: Rotterdam Partners en Gerhard van Roon, Kunst en Vliegwerk RP
logo Rotterdam Partners

Rotterdam Partners

Meer van/over deze partner
Mijn selectie