In het medailleklassement van Olympische Spelen prijkt Nederland tegenwoordig bijna standaard in de subtop. Die positie is het gevolg van een goede infrastructuur. Sporters die een Olympisch traject volgen, krijgen dagelijks optimale begeleiding bij een Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO). Vanaf 2018 is Rotterdam samen met Den Haag en Dordrecht onderdeel van de CTO Metropool.

Faciliteiten

Een internationale topsporter worden, draait om veel meer dan talent en het volgen van goede trainingsschema’s. Bij de weg omhoog hoort ook voldoende rust, faciliteiten voor krachttraining, een uitgebalanceerde medische begeleiding en jezelf optrekken aan medesporters. Via zogeheten CTO’s investeert sportkoepel NOC*NSF in alle randvoorwaarden om de kans op Olympisch eremetaal voor de Nederlandse atleten te vergroten. Topvolleybal voor de ss Rotterdam

CTO Metropoolregio

Vier CTO’s kende ons land tot nu toe: Papendal, Amsterdam, Eindhoven en Heerenveen. Nu komt daar een vijfde bij: het CTO Metropoolregio, een samenwerking tussen de steden Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Voor Rotterdam als sportstad betekent dit een geweldige impuls, zegt directeur Hans den Oudendammer van Rotterdam Topsport. “We kunnen een bijdrage leveren aan het topsportklimaat in Nederland. Weliswaar hebben we in de stad al diverse talentencentra waar jonge sporters op niveau kunnen trainen. Maar gaan ze richting Olympisch niveau, dan moeten ze Rotterdam noodgedwongen verlaten. Nu kunnen we één of meer nationale programma’s hier gaan onderbrengen.” Hans den Oudendammer heeft wel een idee welke sporten daarvoor in aanmerking komen. “Den Haag biedt de huisvesting aan zeilen en beachvolleybal. Rotterdam moet zich concentreren op de vechtsporten, die passen nu eenmaal bij de stad. Wij zijn bijvoorbeeld de boksstad van Nederland. In Rotterdam hebben we succesvolle boksscholen, de sport wordt gedragen door alle lagen van de bevolking. Maar ook voor taekwondo, judo en karate hebben wij goede faciliteiten. We zijn natuurlijk afhankelijk welke bond bij ons aanklopt voor ondersteuning. Maar we zien genoeg kansen.”
"Wij hebben 27 jaar topsportbeleid in de stad, de sportcultuur is enorm. Maar er is altijd behoefte aan idolen en iconen. Nu kunnen we ervoor zorgen dat toppers in Rotterdam komen sporten, wonen en studeren."
Grand Depart van de Tour de France in Rotterdam

Sportcultuur

Welke sporten het ook worden, Rotterdam wil van een aantal takken de top in huis halen. Den Oudendammer: “Wij hebben 27 jaar topsportbeleid in de stad, de sportcultuur is enorm. Maar er is altijd behoefte aan idolen en iconen. Nu kunnen we ervoor zorgen dat toppers in Rotterdam komen sporten, wonen en studeren. De aanwezigheid van clubs, ontwikkeling van jeugdig talent en het binnenhalen van de top zie ik als drie-eenheid. Eigenlijk nog in combinatie met georganiseerde evenementen. Bij afwezigheid van de top was Rotterdam als sportstad niet compleet. Alles wat we in de stad hebben opgebouwd, krijgt een grotere betekenis nu we onderdeel van een CTO zijn.” Short track in Rotterdam Ahoy
logo rotterdam topsport

Rotterdam Topsport

Mijn selectie