Het ombouwen van Vespa’s naar elektrische scooters, virtual reality voor eenzame patiënten of een nieuwe curlingbaan. Deze en meer dan 50 andere plannen kregen in 2018 subsidie via CityLab010.

Met CityLab010 stelde de gemeente in 2018 in totaal 3,4 miljoen beschikbaar voor nieuwe plannen die de stad moeten verbeteren. Door CityLab010 ontmoeten Rotterdammers met goede ideeën en hart voor de stad elkaar. Dit maakt CityLab010 tot dé werkplaats voor de stad van morgen. Wat naadloos aansluit bij de Rotterdam Make It Happen mentaliteit, waarbij Rotterdam ongekende ruimte biedt aan innovatie en ondernemerschap.

We lichten hieronder een aantal initiatieven uit die in september beloond zijn met een startsubsidie om hun plannen te realiseren.

Virtual reality tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is in Rotterdam een groeiend probleem. Volgens de initiatiefnemers van SyncVR is hier in de medische zorg nog weinig aandacht voor. Hun virtual reality (VR) systeem moet daar verandering in brengen. SyncVR bestaat uit twee VR-brillen en een tablet. Twee patiënten krijgen allebei een bril op en kunnen gezamenlijk in de virtuele wereld de stad Rotterdam herontdekken, herinneringen ophalen en nieuwe contacten leggen. Het VR-systeem wordt ingezet in zorgcentra, buurthuizen en medische instellingen.

Blue Vespa

De initiatiefnemers van Blue Vespa willen 37.000 scooters, die de stad vervuilen, vervangen of recyclen.1.100 van deze ‘vuile’ scooters zijn Vespa’s. Samen met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt moeten de Vespa’s worden omgebouwd tot zero-emissie elektrische scooters. Scooters van andere merken worden gerecycled, waarbij de onderdelen een andere functie krijgen.

Schoolschaken

Schaken bevordert niet alleen het rekenniveau, maar is ook goed voor de concentratie en sociale vaardigheden. De stichting Schoolschaak Rotterdam  wil ervoor zorgen dat alle Rotterdamse basisschoolleerlingen in de groepen 3 tot en met 6 schaakles krijgen.

BlueRoof

Groene daken gemaakt van afval dat door de wc is gespoeld. Dat is kort door de bocht het plan van BlueRoof. Jaarlijks wordt er in Rotterdam meer dan 100.000 kilo aan materialen door de wc gespoeld, van maandverband tot mobiele telefoons. Dit ‘roostergoed’ wil Blueroof gebruiken als zogenaamde substraatlaag, een onderliggende laag voor groene daken. Bijkomend voordeel is dat het materiaal veel vocht op kan nemen waardoor ook de wateroverlast vermindert.

Bekijk alle beloonde plannen in 2018 in deze pdf.

Ook in 2019 is geld beschikbaar!

Heb je zelf een goed idee voor Rotterdam? In 2019 is via CityLab010 € 3.114.000 beschikbaar. Om in aanmerking te komen voor een startbudget moet je voor 15 mei 2019 contact opnemen met de coaches van CityLab010 om te laten weten dat je mee wilt doen. Uiterlijk 14 juni 2019 kun je vervolgens met een projectplan een startbudget aanvragen bij het subsidieloket van de Gemeente Rotterdam. Bekijk de geldende voorwaarden.

Pak de ruimte en deel je plan!

Patiënten die in een ziekenhuisbed liggen moeten via de brillen van SyncVR uit de eenzaamheid woorden gehaald. Fotograaf: SyncVR
Gemeente Rotterdam logo

Gemeente Rotterdam

Meer van/over deze partner

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie