Rotterdam en de marathon horen bij elkaar: Grenzen verleggen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Een rauw, grensverleggend en internationaal verhaal, verteld door de mensen die er met volharding voor hebben getraind en er keihard voor gaan, samen met de mensen die de marathon mogelijk maken. Met elkaar leveren we topprestaties. Steken we onze nek uit. Doen we dingen net even anders. Samen ‘runnen’ we de stad. Symbool hiervoor staan die vele medewerkers van de grote Rotterdamse organisaties en bedrijven die meedoen aan de marathon. Allerlei mensen en initiatieven lieten tijdens de marathon zien waar Rotterdam voor staat. Zo vertelde van Zooi naar Mooi het verhaal over de duurzame ambities van de stad en dat ook een groot event als de marathon circulair kan zijn, Erasmus MC over het baanbrekende onderzoek op het gebied van achillespeesblessures en organiseerde de Erasmus Universiteit de Charity Run. Wil je meer te weten komen over deze initiatieven? Lees dan snel verder. Benieuwd naar deel 1 van onderstaande video? Klik dan hier.

Van Zooi naar Mooi

Tijdens de Rotterdamse marathon slaan Gemeente Rotterdam en Golazo Nederland de handen ineen om bezoekers en deelnemers te laten zien dat een groot evenement als de marathon ook circulair kan zijn. Zo wordt de Kralingseplaslaan omgetoverd tot de zogenaamde Gouden Mijl. Hier experimenteert de gemeente met het CO2 neutraal reinigen van het parcours. Op dit stuk worden alleen reinigingsvoertuigen ingezet die zonder uitstoot van fossiele brandstoffen rijden. Ook wordt er gezorgd voor een nieuwe bestemming voor het textiel van de kleding die deelnemers op het parcours achterlaten. Tot slot komen deelnemers na de finish in een milieustraat terecht, waarin de verschillende afvalstromen goed worden gescheiden. Dit experiment is een voorbode van de manier waarop de organisatie en de gemeente in 2020 de marathon willen organiseren. De 40e editie van de marathon wordt idealiter geheel circulair georganiseerd. Wil je meer weten over de campagne van Zooi naar Mooi? Lees dan hier verder.

Blessurevrij aan de start

Een rondje Kralingse Plas, of de hele marathon tijdens de Marathon Rotterdam. Het maakt niet uit hoeveel kilometers je maakt, maar elke sporter wil blessurevrij lopen. Hoe doe je dat? Op zondag 7 kon je  in de Rotterdam Make It Happen container terecht om jezelf voor te laten lichten door sportartsen en wetenschappers van het Erasmus MC. [caption id="attachment_23724" align="aligncenter" width="800"] Sportarts Robert-Jan de Vos. Fotograaf: Levien Willemse[/caption] Een van de aanwezige sportartsen was dr. Robert-Jan de Vos. Bijna de helft van de sportblessures wordt veroorzaakt door peesaandoeningen. De chronische achillespeesblessure is berucht. De Vos is een nieuwe studie aan het ontwerpen die is gericht op het voorkomen van chronische achillespeesblessures. De sportarts heeft gezien dat juist voor deze chronische klachten nog geen optimale behandeling voorhanden is. “Uit ons laatste onderzoek blijkt dat ruim 60% van de hardlopers die een nieuwe achillespeesblessure oploopt na een jaar nog aanhoudende klachten heeft. Op dit moment weten we nog heel weinig van deze vroeg ontstane blessure en begrijpen we niet waarom de een herstelt en de ander chronische klachten ontwikkelt. Als we dit beter begrijpen, kunnen we deze hardlopers in de toekomst ook beter informeren om chronische blessures te voorkomen”. De participatie van de sporters en sportorganisaties, zoals de Atletiekunie, PAC en Galazo is bij de opzet en uitvoering van het onderzoek belangrijk, meent De Vos. Hij zoekt de lopers op, geeft voorlichting en krijgt van de lopers waardevolle informatie terug. In dit preventie-onderzoek worden 150 mensen met en zonder achillespeesblessure onderzocht. Waarom ook mensen zonder blessure? “Analyse van de deelnemers zonder blessure geven ons inzicht in de structuur en de conditie van de pees onder normale omstandigheden”, licht De Vos toe. Dit onderzoek moet einde van dit jaar van start kunnen gaan. Aan de hand van de resultaten wil De Vos een platform oprichten met betrouwbare informatie over blessures en hoe je ze kunt voorkomen, zoals adviezen over bijvoorbeeld trainingsopbouw en schoeisel.  Meet weten over het onderzoek? Bekijk dan onderstaande vlog of lees hier verder.

Rennen voor scholarships

Studenten, wetenschappers en medewerkers lopen mee in de Erasmus Charity Run van de Erasmus Universiteit. De Erasmus Charity Run is een speciaal onderdeel van de officiële Marathon Rotterdam. Met deze ‘run’ halen de lopers geld op voor studiebeurzen. Door mee te doen aan de Erasmus Charity Run maken de lopers het mogelijk voor studenten met onvoldoende financiële middelen om te gaan studeren aan Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit jaar bestaat de universiteit 105 jaar, en daarom gaan de deelnemers voor een magisch totaalbedrag. Het College van Bestuur is trots op de renners: ‘De Erasmus Charity Run verenigt onze studenten en onze alumni, onze medewerkers en onze faculteiten. Het geeft ons een gevoel van gemeenschap; de Erasmus Universiteit-gemeenschap.’ Één ding is zeker: We Run This City Together. Rotterdam Make It Happen! [caption id="attachment_23725" align="alignleft" width="800"] Foto: Capital Images[/caption]

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie