Wie kan het zich niet herinneren: zittend op een plankje, je handen stevig om de touwen en vervolgens zo hoog mogelijk zwieren door de lucht. Het ultieme gevoel van vrijheid, spelen en bewegen.
Studio ID Eddy & IND [Inter.National.Design] voegde met hun ‘Ring of Swings’ aan dat gevoel iets innovatiefs toe: de speelplaats wordt daardoor een plek voor ontmoeting tussen verschillende generaties. Een prachtige voorbeeld van hoe we in Rotterdam voortdurend werken aan een vitale, gezonde stad voor alle Rotterdammers.

HET DUWTJE IN DE RUG VOOR CONTACT TUSSEN GENERATIES

Het schommelpark (‘Ring of Swings’), recent geplaatst aan de Prinsenlaan in Rotterdam Prinsenland, is een concept dat overlappingen heeft met twee bestaande functies van de openbare ruimte: de zit- en de speelfunctie. Iedereen kent de bankjes in het park, vaak losstaand geplaatst langs een pad in het park. Dat zet niet aan tot contact en interactie met buurtbewoners. Als je wilt spelen, dan ga je naar de kinderspeelplaats die specifiek voor kinderen is ontworpen. Als ouder(e) komt het er eigenlijk op neer dat je vaak aan de zijlijn staat.

In het schommelpark van Studio ID Eddy & IND zijn de functies van zitten en spelen echter gecombineerd. Die twee werelden worden bij elkaar gebracht door een cross-over te maken van zitmeubilair en het speelse dat je tegenkomt op kinderspeelplaatsen. Door deze combinatie gebruiken jong en oud het park en ontstaat er automatisch contact en verbinding.

DE BUURT DE HOOGTE IN!

Bovendien zorgt het schommelpark voor een identiteitsversterking van het gebied waar het wordt geplaatst: de sociale beleving en het gevoel van veiligheid groeit, waardoor de relatie tussen omgeving en de Rotterdammers die er wonen wordt bevorderd. Het schommelpark is een permanente ‘urban park installation’ en verandert zodoende een plek in een interactieve zone.

DIE SCHOMMELSTOEL ZIET IEDEREEN WEL ZITTEN

Je thuisvoelen in een vernieuwende en speelse buitenruimte en ook nog eens comfortabel zitten.
Dat wilden Studio ID Eddy & IND [Inter.National.Design]  graag bereiken met het schommelpark. Ze hebben in hun ontwerp daarom teruggegrepen naar een universeel, functioneel ontwerp dat iedereen kent binnen zijn of haar eigen omgeving: de stoel. Naast de wat klassieke schommelzitjes heeft het schommelpark een aantal schommelstoelen met een rugleuning. Hierdoor kunnen de schommelaars, en met name oudere Rotterdammers, rustig achteroverleunen en toch meebewegen. Er zijn zelfs schommelbankjes waar je samen op kunt zitten. Zo kan iedereen het plezier van het schommelpark ervaren op de manier zoals hij of zij dat wil.

DOORDACHT DESIGN: DE CIRKEL IS ROND
Het schommelpark is een open cirkel die een plek in een bos symboliseert. Er is bewust gekozen voor een ronde vorm, omdat je je daar snel veilig en geborgen in voelt. Om dit gevoel extra te benadrukken zijn de schommelstoelen naar elkaar gericht zodat je elkaar makkelijk kunt zien en horen. Ook hierdoor wordt ontmoeting gestimuleerd. Er is een setting met een variëteit aan schommels ontworpen, waar je elkaar op een unieke manier kunt tegenkomen.

Fotografie door Aad Hoogendoorn

 

Kijk voor meer informatie op www.ideddy.com en www.internationaldesign.nl

logo Rotterdam Partners

Rotterdam Partners

Mijn selectie