18 tot 27 september 2020 is het weer zover: dan kleurt Rotterdam roze tijdens de Rotterdam Pride. Zeven jaar geleden startte de Rotterdam Pride als een protestactie van zo’n 500 deelnemers die meer aandacht wilden voor de LHBTQIA community. Inmiddels mag dit event rekenen op zo’n 60.000 bezoeken met tal van activiteiten verspreid over heel Rotterdam. Dit jaar belooft wederom een memorabele editie te worden. Bey Cil, kersverse voorzitter van Stichting Rotterdam Pride sinds augustus dit jaar, vertelt er meer over.  “Deze zevende editie is door corona anders dan anders, maar zéker niet minder”, belooft Bey. “Er staan grootse dingen op het programma. De afgelopen maanden zijn hectisch geweest. De steeds veranderende corona richtlijnen vroegen om veel flexibiliteit. Het is continue afstemmen met onze partners, locaties, sponsoren, fondsen en het organisatieteam om ervoor te zorgen dat er straks een goede én veilige Pride staat.”

Aanpakken

Ondanks alle hectiek is Bey niet bij de pakken neer gaan zitten. “Juist niet”, reageert hij stellig. “De ‘achiever’ in mij zorgt ervoor dat ik altijd overal het maximale uit wil halen. Gewoon aanpakken! Ik heb een doel voor ogen en daar ga ik voor. Rotterdam Pride staat voor het verbinden van mensen ongeacht leeftijd, genderidentiteit, seksuele geaardheid, lichaamsvorm of culturele achtergrond. In deze tijd waar we afstand moeten houden van elkaar, waarin we elkaar veel minder zien, is die verbinding des te belangrijker. Voor mij een extra stimulans om door te zetten en van deze editie iets heel bijzonders te maken. Samen met tal van andere Rotterdamse organisaties.”

Dare To...

Het thema van deze editie van Rotterdam Pride is Dare To… Bey legt uit: “Met Dare To… roepen we mensen op om een stap dichter naar zichzelf te zetten. We willen we de LHBTQIA+’er aanmoedigen om trots te durven zijn op wie ze zijn. Met onze conferentie en talks geven we mensen de mogelijkheid om zich te verdiepen in zichzelf maar ook in anderen. Meer inzicht, zelfliefde en kennis maken je een fijner mens. En dat zorgt uiteindelijk voor een beter Rotterdam.”

Extra aandacht voor kwetsbare groepen

Dit jaar is er in de programmering extra aandacht voor de meer kwetsbare groepen binnen de LHBTQIA community. Bey vertelt: “We zien dat er binnen de biculturele doelgroep nog veel te winnen is qua emancipatie en acceptatie. Het is voor jongeren met bijvoorbeeld een Antilliaanse, Surinaamse, Marokkaanse of Turkse achtergrond nog steeds lastig om binnen je eigen gezin en community uit de kast te komen. Vaak is het zo dat als je uit de kast komt, de banden met je familie worden verbroken. Dat was zo toen ik 16 was en uit de kast kwam en dat is nu, 20 jaar later, eigenlijk nog steeds zo. Ook is er in andere culturen nog te weinig acceptatie voor transmannen en -vrouwen. Ze worden op straat nog steeds aangestaard en vals bejegend. Om de uitdagingen van deze biculturele doelgroep in de LHBTQIA+ gemeenschap onder de aandacht te brengen, is er tijdens de Pride verschillende talks, voorstellingen en films te zien. Ook organiseert People of Colour tijdens de Rotterdam Pride Conference in de Kunsthal de Totally Confidence Catwalk. Hier zijn naast inhoudelijke talks en debatten over de uitdagingen binnen de biculturele doelgroep ook verschillende performances te zien, waaronder een ballroom dance showcase.” Maar ook ouderen krijgen extra aandacht tijdens de Pride. Bey vertelt: “Door corona raken sommige ouderen in een isolement. Daarom organiseren we speciaal voor onze roze ouderen een rondleiding door Blijdorp langs het dierenrijk waar homoseksualiteit voorkomt. Deze rondleiding sluiten we af met een lunch met tal van spetterende drag queen performances.” [caption id="attachment_34210" align="aligncenter" width="800"] Rotterdam Pride 2019. Foto: Jordy Brada[/caption]

De Kunsthal als epicentrum

Hoewel Rotterdam Pride activiteiten organiseert op tal van plekken in Rotterdam, zoekt de organisatie elk jaar naar een aansprekende locatie voor het inhoudelijk programma van de Rotterdam Pride Conference. Dit jaar is de samenwerking met de Kunsthal tot stand gekomen. “De Kunsthal geeft in hun exposities de LHBTQIA+ community regelmatig een platform, daarom zijn we er trots op dat de Kunsthal dit jaar het epicentrum van de Rotterdam Pride is.”

Inspirators

Bey is ook trots dat het is gelukt om het Britse model en activist Munroe Bergdorf en de New Yorkse schrijver en performance artist Alok Vaid-Menon naar Rotterdam te krijgen. “Beide sprekers zijn echte inspirators. Ik kijk erg uit naar hun ideeën over emancipatie, gelijkheid en social awareness die ze tijdens de Pride Conference gaan delen.” Voor wie aanwezig wil zijn bij deze talks, koopt een kaartje van 5 euro bij de Kunsthal. De opbrengst gaat naar de Black Queer & Trans Resistance.

Online community

De fysieke bezoekersaantallen zullen dit jaar door corona lager zijn dan in voorgaande edities. Maar Bey hoopt op nog veel meer online bezoekers. “We zenden verschillende talks live uit via onze website en facebookpagina. Ook zullen hier registraties terug te kijken zijn. Ook zendt OUTtv verschillende onderdelen via hun kanalen uit, evenals Festival TV van OPEN Rotterdam. Heel Nederland kan dus vanaf de eigen bank meekijken hoe wij in Rotterdam werken aan een samenleving waar iedereen zich gelukkig en veilig voelt.” Hoe gaat het straks, als alles weer achter de rug is en de rust wederkeert? Bey lacht: “Dare to take it a step slower”, wordt mijn uitdaging. Ik houd van de dynamiek die de organisatie van de Pride met zich meebrengt. Dat wordt straks weer even afkicken.” Meer informatie over het programma van Rotterdam Pride? Kijk dan op https://rotterdam-pride.com/ [caption id="attachment_27633" align="aligncenter" width="800"] Rotterdam Pride 2019. Foto: Jordy Brada[/caption] Tekst: Elles de Bruin-Rook
logo Rotterdam Partners

Rotterdam Partners

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie