Hoe laten we Rotterdam aan de wereld zien, nu internationale gasten onze stad niet kunnen bezoeken tijdens het Eurovisie Songfestival? Dat was de vraag waar we met de partners uit het Rotterdam. Make It Happen. netwerk over hebben gebrainstormd. Één van de uitkomsten was het idee voor dit prachtige kookboek: Smaak van Rotterdam. 

Met het (kook)boek Smaak van Rotterdam nemen wij jou mee naar onze stad. Het leuke aan eten is dat het verbindt, verbroedert. Eten is delen. Het delen van emoties en ervaringen, het delen van verhalen. Met alleen eten zouden wij Rotterdam echter tekortdoen. De smaak van Rotterdam wordt immers gevormd door nog zoveel meer ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dans, muziek, kunst en cultuur, duurzaamheid en innovatie en de Rotterdamse haven. Ingrediënten die Rotterdam en de Rotterdammers maken tot wie we zijn. Ingrediënten die onze cultuur vormen en waar we trots op zijn.

Aan de hand van inspirerende verhalen van Rotterdammers in hart en nieren, zoals bijvoorbeeld Shirma Rouse, Tymon de Laat en Sabine Biesheuvel, geven we jou in Smaak van Rotterdam een kijkje in onze keuken, de keuken van Terry Priem in dit geval. Samen met deze topchef zijn wij aan de slag gegaan met het maken van dit (kook)boek met daarin 41 lokale gerechten van de deelnemende landen aan het Eurovisie Songfestival. We zouden echter onszelf niet zijn als we de gerechten geen Rotterdamse twist zouden geven. Ervaar de gerechten en de rest van dit boek als onze smaak. De smaak van Rotterdam, de stad die met zoveel talen, gezichten en meer dan 175 nationaliteiten is uitgegroeid tot een echte wereldstad.

Fröbel
Buiten dat Smaak van Rotterdam een geweldig visitekaartje is van de stad, wordt met de opbrengst van het boek ook daadwerkelijk iets teruggedaan voor de stad en de mensen die er wonen. Van ieder verkocht exemplaar gaat namelijk een bijdrage naar Fröbel: een geweldige horecaonderneming in Rotterdam die gerund wordt door mensen met een verstandelijke beperking. Een plek waar zij de kans krijgen om écht het verschil te maken in onze samenleving en zich – door trainingen – niet alleen kunnen ontwikkelen, maar ook met liefde en passie kunnen doen waar zij het allerbeste in zijn. Voor sommige medewerkers biedt de ervaring die zij bij Fröbel opdoen zelfs een springplank naar een betaalde baan. Een prachtig initiatief dat alleen maar winnaars kent!

Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb:
Elk land heeft zijn eigen tradities, rituelen, verhalen en keuken. En elke migrant neemt daar iets van mee naar zijn nieuwe thuisland. Familierecepten bijvoorbeeld. Die recepten bestaan niet alleen uit ingrediënten, er zijn ook verhalen in verweven. Eten is daarom een aangename en persoonlijke manier om met anderen kennis te maken.

Smaken, geuren en tafelgewoonten nemen ons mee naar al die verschillende keukens van onze moeders, oma’s en overgroot-oma’s. Ze herinneren aan vroeger, en wij creëren er weer nieuwe verhalen mee. Thuis met mijn gezin eet ik gerechten uit verschillende eetculturen. Maar de smaken van mijn geboorteland Marokko spelen een blijvende rol. Olijfolie, couscous, honing en ras-el-hanout zijn onmisbaar in huize Aboutaleb. Alle verschillende eetculturen maken ook van Rotterdam een multi-culinaire, internationale havenstad. Op de West-Kruiskade bijvoorbeeld, daar kom ik graag, kun je zo’n beetje de hele wereld zien, ruiken en vooral proeven. Van Surinaamse pom tot Marokkaanse amandelkoekjes. Van Chinese pekingeend tot de oer-Hollandse gehaktbal. Van Turkse pizza tot doerian.

Eten verbindt ons, net als muziek. Dus Rotterdam opens up again als gaststad van de 65ste editie van het Eurovisie Songfestival 2021. Rotterdam is dan even een ‘thuis’ voor mensen uit heel de wereld. Een hoopvolle stip op de horizon. Omdat we behoefte hebben aan cultuur, aan samen delen en beleven.

Ik weet zeker dat de finale van het ESF in Ahoy Rotterdam in miljoenen huiskamers gevierd zal worden met allerlei lekkere hapjes op tafel. Dit prachtige boek ‘Taste of Rotterdam’ is een prachtige inspiratiebron hiervoor. Ik wens u veel lees- en kijkplezier en hopelijk komt u deze prachtige stad nog eens met eigen ogen bewonderen en met eigen papillen proeven.

Mijn selectie