De Rotterdamse haven is de grootste zeehaven van Europa. De haven dankt zijn leidende positie onder andere aan de 180.000 mensen die in en voor het haven- en industriegebied werkzaam zijn. Het is de plek waar grenzeloze ambities worden waargemaakt.  De serie #stoerehavenberoepen licht een aantal personen uit die deze beroepen beoefenen. In deze showcase maken we kennis met Marco Willemstijn, betonstaalvlechter in de Rotterdamse haven. 

Geraamte van staal

Hoe zit dat precies? Beton heeft een korrelige structuur, waardoor het slecht bestand is tegen trekkracht. Staal kan ‘geduw en getrek’ wel goed opvangen. Daarom worden betonnen bouwwerken voorzien van een geraamte van stalen staven, met ijzerdraad aan elkaar gebonden. Hier komen betonstaalvlechters als Marco in het spel: zij zetten deze constructie van wapeningsstaven in elkaar, voordat het beton wordt gestort. Zo worden scheuren in het beton voorkomen.

In mootjes

Momenteel werkt Marco met zijn collega’s van Diepstraten Wapeningstaal aan een kademuur op de Hartelstrook op de Maasvlakte. Deze kade van ruim een kilometer maakt straks onderdeel uit van de HES Hartel Tank Terminal met 52 opslagtanks. Deze kademuur wordt in ‘moten’ aangelegd, vijftig in totaal. Eerst maken de ijzervlechters de betonwapening (totaal gewicht: 150.000 kilo), daarna wordt de bekisting geplaatst en tot slot het beton gestort (hiervoor zijn negentig betonmixers nodig). De aanleg van het vlechtwerk van één moot duurt ongeveer tien dagen. Hoe dat er precies uitziet, zie je in onderstaande timelapse.

Binding met Rotterdam

Betonstaalvlechter Marco Willemstijn heeft wat met Rotterdam. Hij woont weliswaar in Dordrecht, maar regelmatig reist hij noordwaarts richting de Maasstad. Meestal is dat voor werk: klussen in en rond de haven (zoals in de video te zien is). Maar ook in zijn vrije tijd mag hij graag naar Rotterdam afreizen. ‘Vroeger om te stappen. De Baja Beach Club en de Ramblas waren favorieten, je kent ze wel. Maar die tijd heb ik gehad hoor, haha. Tegenwoordig ga ik lekker winkelen met mijn vrouw. De Lijnbaan, de Koopgoot, noem maar op. En dan gezellig een terrasje pakken. Heerlijke winkelstad, Rotterdam.’ Het originele artikel is te vinden op de website van de Havenkrant. 

Havenbedrijf Rotterdam

Mijn selectie