In de zomer van 2019 opende op Campus Woudestein van Erasmus Universiteit Rotterdam een gloednieuwe campustuin. De tuin is het geesteskind van inmiddels oud-student Bob ter Haar. Hij droomt meteen al van meer: het liefst zou hij de hele campus en de stad Rotterdam ‘eetbaar’ willen maken. Wat twee jaar geleden begon als de minimoestuin van Bob ter Haar, werd deze zomer een campustuin zo groot als een tennisveld. Volgens hem is het niet noodzakelijk dat de menselijke impact op het milieu negatief is: “Een rijke, diverse ecologie kan hand in hand gaan met de productie van belangrijke middelen zoals voedsel, zuurstof, water, medicijnen, brandstof en materialen.”

Eten van de campus

De producten uit de campustuin worden onder andere gebruikt door het Erasmus Foodlab en het Erasmus Sport Café. Naast de moestuin voorziet de campustuin ook in een bijenpaleis, waar momenteel zo’n 70.000 bijen wonen.

Hoofd in de boeken?! Handen in de grond!

Bovendien is een moestuin de perfecte manier om hoofd en handen te verbinden. Bob hierover: ‘’Je plukt hier letterlijk de vruchten van wat je doet.” Bijzonder leuk vindt hij daarbij het rechtstreeks proeven. Bijvoorbeeld als iemand een stukje rucola uit de grond plukt en zich met een grote glimlach verbaast over de intense smaak. ‘’Vers voedsel uit de grond grijpt mensen, en dat leidt weer tot interesse in de planten en ecologie.”

Duurzame campus

Roelien Ritsema van Eck, lid van het College van Bestuur, is enthousiast over de tuin en de verdere plannen: “De stad Rotterdam staat bekend om haar daadkracht. Als universiteit willen wij een plek zijn voor denkers en doeners, en een wisselspel creëren tussen kritisch denken en slagvaardig handelen.” Dit jaar wordt dan ook de roadmap sustainable campus opgesteld met daarin de acties waarmee de universiteit verder gaat verduurzamen.

Duurzaam Rotterdam

De amibities van oud-student Bob en Erasmus Universiteit Rotterdam passen in de missie van gemeente Rotterdam om een groenere en gezondere stad met schone lucht te creeëren, waarin straks onze kinderen en kleinkinderen nog prettig kunnen wonen. ''Een stad met toekomstbestendige industrie die niet meer draait op kolen, olie en gas, maar op schone energiebronnen zoals zon en wind. En waar we grondstoffen hergebruiken in plaats van deze opnieuw te winnen.'' Meer informatie over '010 Duurzaam' is hier te vinden. Dit artikel verscheen eerder op eur.nl. [caption id="attachment_32252" align="aligncenter" width="800"] Foto's Erasmus Universiteit Rotterdam[/caption]
Logo Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam

Mijn selectie