279 kg minder CO2-uitstoot. 350 vrachtwagenkilometers bespaard (230 keer van Rotterdam CS naar de Erasmusbrug). Meer dan 6.600 kg aan dranken bezorgd bij 30 afnemers. In pilotproject HR Cargo van RDM Centre of Expertise bezorgden studenten voor logistiek dienstverlener Nedcargo met een elektrische cargobike (bakfiets) dranken in de Rotterdamse binnenstad. Een verhaal over verduurzaming, dienstinnovatie en samenwerking in Rotterdam.

LEVV’s

Hoe vergroot het leveren met lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) de efficiency, klanttevredenheid en duurzaamheid van de logistieke operatie? Twintig vierdejaars studenten Logistics Management aan Hogeschool Rotterdam bogen zich van september tot en met november 2018 tijdens hun minor ‘Distributie in en rond Rotterdam’ over deze vraag. Ze deden onderzoek naar de operationele kant van deze duurzame vorm van stadsdistributie, naar andere spelers in de markt, maar ook naar wet- en regelgeving. In deze video vertellen de supply chain engineer van Nedcargo, de bedrijfsleider van HR Cargo, een student en een docent over het belang van dit project:

Voortzetting van de samenwerking

Het project met de fietsende studenten en hun elektrische cargobikes heeft zowel Nedcargo als de opleiding Logistics Management bruikbare inzichten opgeleverd. Beide partijen willen dan ook graag hun samenwerking voortzetten. Jurgen Mook, COO Nedcargo: “Het project HR Cargo helpt ons verder te kijken dan wat we gewend zijn en met behulp van studenten te werken aan oplossingen waar we nog niet aan hebben gedacht. We ontdekken op deze manier in korte tijd veel over het vernieuwend omgaan met stadsdistributie. Wij zetten onze samenwerking met Hogeschool Rotterdam graag voort. We zijn nog lang niet klaar.” Ewoud Moolenburgh, docent Logistics Management aan Hogeschool Rotterdam: “In een project als HR Cargo zitten studenten veel dichter op de praktijk. Sterker nog, ze zíjn eigenlijk de praktijk. Samen met Nedcargo werken we aan een vervolg in het volgende studiejaar. De focus ligt dan op een langere looptijd van het project, waar meerdere logistieke partijen zich bij kunnen aansluiten, om op deze wijze meer volume te genereren.”

Partners

Het HR Cargo project is een voorbeeld van brede samenwerking in de stad. Naast Nedcargo en Hogeschool Rotterdam waren ook Urban Arrow (cargobike), RoutiGo (planningssysteem), GroenCollect (locatie van de hub, aan de Keileweg in Merwe-Vierhavens), KennisDC Logistiek Zuid-Holland en Kenniscentrum Duurzame HavenStad van de hogeschool partner in het project. HR Cargo is een vervolg op projecten LEVV-LOGIC (in samenwerking met onder meer de Hogeschool van Amsterdam) en Stadslogistiek en sluit aan bij Green Deal 010 Zero Emission Stadslogistiek van Gemeente Rotterdam. Werken aan de verduurzaming van de stad, talentontwikkeling, innovatie en samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Een ‘schoolvoorbeeld’ van Rotterdam Make It Happen.

Rotterdam Makers District

Mijn selectie