Metropolis, Motel Mozaïque, Eendracht. Het zijn Rotterdamse festivals waar muziektalenten en andere creatievelingen de kans krijgen om zich aan het grote publiek te laten zien. Optreden op een van de festivals kan een doorbraak betekenen, of een belangrijke stap in de carrière. Dit gold bijvoorbeeld voor de Rotterdamse hiphopgroep De Likt. Zij speelden in 2014 op Metropolis Festival en hadden later hun grote doorbraak.

Metropolis Festival

De programmering van Metropolis valt niet echt in een hokje te plaatsen. Je kunt er altijd muzikanten verwachten die opvallen door vernieuwende of verrassende live acts. Veel bekende artiesten zijn ooit begonnen op het gratis festival, dat dit jaar al voor de 31e keer plaatsvindt. The Black Keys, Triggerfinger, The xx, Interpol, The Strokes, Blaudzun, The Killers, The Asteroids Galaxy Tour, The Vaccines, Kurt Vile, and Twenty One Pilots speelden op het festival voordat ze bekend werden. De Rotterdamse hiphop van Ronnie Flex, Winne en De Likt was er ook te horen. De Likt speelde er in 2014. Frontman Jordy Dijkshoorn blikt terug: “Het was echt een adrenalinestoot! Eerst ging ik altijd als bezoeker naar dit festival in mijn eigen stad om bijvoorbeeld Winne te zien en nu stond ik er zelf. Ik weet nog goed: het regende keihard vlak voordat we moesten spelen. Maar toen we het podium op moesten was het plotseling helemaal droog. We speelden vervolgens driekwartier voor een mannetje of vijfhonderd. De tijd vloog voorbij.” [caption id="attachment_26400" align="aligncenter" width="800"]De Likt op een eerdere editie van Metropolis. Foto: Ruben Hamelink. De Likt op een eerdere editie van Metropolis. Foto: Ruben Hamelink.[/caption] Op Metropolis kreeg De Likt de kans om te experimenteren. “Nu treden we op met gastartiesten en hebben we veel showelementen en structuur in het optreden. Op Metropolis speelden we gewoon. Ik deed wat in me opkwam. Nu zeg ik tegen mijzelf: niet te veel in het publiek springen. Toen lag ik meer in het publiek dan dat ik op het podium stond.” Het hoogtepunt van het optreden? “Als ik terugdenk moet ik gelijk aan een sitdown denken. We speelden het nummer ‘Rotterdam’ en iedereen ging gehurkt op de grond zitten. Toen de beat erin kwam, sprong iedereen door de lucht. Het ging helemaal los.”

Eendracht Festival

Een ander festival dat een podium biedt aan creatieve Rotterdammers en dat de binnenstad levendiger maakt, is het Eendracht Festival. De tiende editie vindt dit jaar plaats op 18 juli. Op zeventien locaties in de stad (o.a. Rotown en Vibes) treden 120 Rotterdamse muzikanten en kunstenaars op. [caption id="attachment_26402" align="aligncenter" width="800"]Eendracht festival. Photo: Bart Notermans Eendracht festival. Foto: Bart Notermans[/caption] Eén van de artiesten die dit jaar op het podium staat is de Rotterdamse Kay Slice. Hij was eerst frontman van hiphopgroep Brandwerk. Maar een jaar geleden werd het tijd voor wat anders en ging hij solo verder. Slice verheugt zich op het optreden op Eendracht Festival.Ik speel samen met een liveband en er komen veel genres bij elkaar. Het is een mix van soul, hiphop en afrobeat. Het wordt een show met veel energie, waarbij ik het publiek betrek en improviseer.” [caption id="attachment_26407" align="aligncenter" width="800"]Publiek vermaakt zich tijdens een van de vele Rotterdamse muziekfestivals. Publiek vermaakt zich tijdens een van de vele Rotterdamse muziekfestivals.[/caption] Slice is erg te spreken over het festival. “Ik ben er vaak als bezoeker geweest en vond het altijd super tof. Je krijgt er een goede indruk van wat er allemaal speelt qua muziek in Rotterdam. Het is super laagdrempelig en voor de bezoeker is het lekker dat het gratis is.” [caption id="attachment_26406" align="aligncenter" width="800"]Relaxte vibe tijdens een eerdere editie van het Metropolis Festival. Foto: Fleur Beerthuis Relaxte vibe tijdens een eerdere editie van het Metropolis Festival. Foto: Fleur Beerthuis[/caption] Header foto 'Flying Dutch festival': Guido Pijper
Logo Rotterdam Festivals

Rotterdam Festivals

Meer van/over deze partner

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie