Twee 23-jarigen, Shabnam en Senem, hebben dezelfde droom: de studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afronden. Hun achtergrond is echter zeer verschillend. Shabnam vluchtte uit Afghanistan en bouwt nu hier in haar eentje haar bestaan op, terwijl Senem geboren en getogen is in Nederland. Via het project refugee@campus werden ze aan elkaar gekoppeld. Ze leren ze veel van elkaar en helpen elkaar hun droom waar te maken. Shabnam volgt sinds september het voorbereidend jaar richting een academische opleiding en Senem studeert al Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De ambitie van de Afghaanse is om volgend jaar ook te starten met Bedrijfskunde, omdat ze droomt van een eigen bedrijf.

Taal en regels

Shabnam, sinds twee jaar in Nederland: “Ik heb in Pakistan twee jaar bedrijfskunde gestudeerd dus ik weet wel hoe een universiteit werkt. Maar voor de Nederlandse regeltjes heb ik echt andere mensen nodig om mij te helpen. Soms heb ik moeite met de uitspraak van de taal en daar helpt Senem mij bij.”

Een rijkere en diverse universiteit

Shabnam en Senem zijn het 500e koppel van het landelijke project refugee@campus dat nu al een aantal jaar op de Erasmus Universiteit Rotterdam loopt. Rector magnificus Rutger Engels van de Erasmus Universiteit Rotterdam is hier heel positief over: “Buitenlands talent moeten we ook benutten. Daar worden de universiteit én de samenleving rijker en diverser van.”

Grote maatschappelijke betrokkenheid

Bijzonder is dat het project ook zijn vruchten afwerpt voor de Nederlandse buddies. “We wisten dat veel vluchtelingstudenten in de beginperiode behoefte hebben aan een buddy om de taal te oefenen en wegwijs te raken op de onderwijsinstelling” vertelt projectleider Remko de Kok. “Maar dat er zoveel Nederlandse studenten iets wilden doen voor een vluchtelingstudent was een welkome verrassing. Zij bleken enorm gemotiveerd om iets te doen en tonen een grote maatschappelijke betrokkenheid.” Bekijk in het onderstaande filmpje wat Shabnam en Senem zoal met elkaar ondernemen. Ze studeren op de campus, oefenen de Nederlandse taal en nemen een presentatie door. Maar ze doen ook boodschappen in de stad en gaan daarna samen lekker tafelen. Shabnam voelt zich steeds meer thuis in Rotterdam: de metropool die, zoals ze zelf uitlegt, alle stedelijke functies in zich verenigt.
Logo Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam

Mijn selectie