Acht jaar lang was er elke derde dinsdag van de maand in de foyer van Theater Rotterdam Studio Erasmus. Een gratis toegankelijke late night wetenschapstalkshow met Geert Maarse als vaste presentator. Een levendige avond over wetenschap en actualiteit met drie gasten, een minicollege en live muziek. Corona zette er een streep door. Willem Scholten, programmamaker Wetenschap bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, zorgde voor een waardevol alternatief met een podcastreeks en video-interviews.

Dachten Geert en jij direct: ‘We moeten wat met Corona?’

“Voorheen ging Studio Erasmus over bijzonder promotieonderzoek. En over actuele vragen in de stad die leefden bij bijvoorbeeld Vers Beton, zoals afvalverwerking of de terreur van leenfietsen. Maar met Corona ontkomen we niet aan iets wat ons allemaal beïnvloedt. Wij zijn gaan kijken hoe we de kracht van de EUR het best konden inzetten. Dat is niet door te reageren op elk nieuwsitems, maar door met een wetenschappelijke bril naar de issues te kijken. En door te beschouwen en te duiden.”

Ik ben blij dat jullie dit doen want ik mis dat in de reguliere talkshows.

“Ik ben heel erg van de inhoud. Dat vind ik veel belangrijker dan opinie. Ik vind het onze rol en taak als universiteit zaken in een breder perspectief te zetten. Wij zijn een publieke instelling die onderzoek doet en kennis vergaart. Het is mooi dat we die kennis via onze eigen wetenschappers kunnen teruggeven. Door in de podcast de wetenschapper en de mens achter de wetenschapper te laten zien, hopen we dat de luisteraar zelf betere afwegingen kan maken.”

Elk interview duurt circa drie kwartier. Dat is best lang.

“We vinden dat het medium podcast dat kan dragen. En het onderwerp vraagt er om. Corona zorgt voor veel leed. Dat kun je niet afdoen met een paar soundbytes. Filosofe Marli Huijer bijvoorbeeld, vraagt in de eerste podcast ouderen om na te denken over hun sterven. Als we dat kort zouden melden zou de soundbyte kunnen worden: “Ouderen moeten plaats maken voor jongeren.” Maar dat zegt zij helemaal niet. In de podcast kunnen we ethische vraagstukken mooi uitdiepen.”

#ROTTERDAMZETDOOR

Benieuwd naar welke interviews je de komende weken kan verwachten bij Studio Erasmus? Bekijk dan het platform #ROTTERDAMZETDOOR. #ROTTERDAMZETDOOR toont de veerkracht en aanpakkersmentaliteit van Rotterdam tijdens de coronacrisis. Tekst: Esther Wienese Foto: Studio Erasmus
Logo Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam

Mijn selectie