De modernste streetart, de rauwste hiphopbeats en de mooiste panna’s, dunks, skate-, breakdance- en freerun tricks. Wie van street culture houdt, komt van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september ogen en oren tekort in Rotterdam. Tijdens de tweede editie van het Rotterdam Street Culture Weekend staat de stad volledig in het teken van internationale streetart, hiphop en urban sports.

 Een nieuw geluid

Het Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) brengt een nieuw geluid in de Rotterdamse evenementensector, waarbij kunst in de openbare buitenruimte wordt gecombineerd met sport op veelal het hoogste niveau. Dat is ook precies waar Rotterdam Street Culture Weekend om draait: de combinatie van sport en cultuur. Het festival is een uiting van de hedendaagse jongerencultuur, waarbij de scheidslijn tussen disciplines steeds meer vervaagt.

Rotterdam zit boordevol talenten en initiatieven op het gebied van streetart, hiphop en urban sports. De samenwerking tussen Rotterdam Festivals, de gemeente, Rotterdam Topsport en festivalorganisatoren gaat hierbij steeds verder hand in hand. Zeker ook in aanloop naar 2020, wanneer de urban sports skateboarden en 3×3-basketbal debuteren op de Olympische Spelen in Tokyo en daarmee de status van Olympische sport krijgen.

Kunstenaar werkt aan piece op een mini van. Foto: POW! WOW!

Europese primeur van POW! WOW! in Rotterdam

Ook de samenwerking tussen bovengenoemde partijen en de festivalorganisator van POW! WOW!: Dave Vanderheijden verlopen goed. Dave Vanderheijden vertelt enthousiast hoe het festival is ontstaan: ‘Heb je even? Haha. Vier jaar geleden ben ik met een aantal mensen begonnen met Rewriters010. Daarmee wilden we Rotterdamse straatkunstenaars een platform bieden om kunst te maken in de buitenruimte. In de stad zag ik zoveel toffe kunstenaars, maar er waren weinig mogelijkheden voor hen om muurschilderingen te maken.’

Met Rewriters010 won Vanderheijden een reis naar Hawaii. Daar kwam hij op POW! WOW! terecht: een streetartfestival dat op meerdere plekken in de wereld wordt gehouden, maar zijn oorsprong op Hawaii kent. ‘Ik dacht meteen: dit moet naar Nederland komen! In Rotterdam staan ze altijd open voor nieuwe initiatieven op festivalgebied en daar is gekeken naar een mooie locatie voor POW! WOW! Dit vonden we bij de Keilewerf.’ Vorig jaar was het dan zo ver: de allereerste Europese editie ooit van POW! WOW!, die plaatsvond tijdens het eerste Rotterdam Street Culture Weekend.

De kleurrijke Afrikaanderwijk

POW! WOW! was vorig jaar een succes en dus volgt er tijdens de tweede editie van het Rotterdam Street Culture Weekend ook een tweede editie van POW! WOW!. Het festival verhuist daarbij naar een andere plek. De Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid kan wel wat opfleuring gebruiken en dus is POW! WOW! dit jaar in deze wijk om blijvende kunst achter te laten ‘In de Afrikaanderwijk zullen grijs beton en saaie gebouwen veranderen in kleurrijke kunst, waar de bewoners nog lang van zullen meeprofiteren’, vertelt Vanderheijden.

In de Afrikaanderwijk loop je een streetart-route waar je muurschilderingen tegenkomt van onder meer Rotterdamse kunstenaars. De gevels van gebouwen worden er beschilderd, maar je vindt ook streetart op een boot. De wijk zal onder meer verrijkt worden met een muurschildering van TelmoMiel, bestaande uit het creatieve duo Miel Krutzmann en Rotterdammer Telmo Pieper. Ze combineren met hun werken veelal twee stijlen die samenkomen in een beeld: het romantische, schilderachtige van Miel en het meer humoristische, uitdagende van Telmo. Wie de kunstenaars live aan het werk wil zien, kan een week vóórdat POW! WOW! begint al een rondje maken door de wijk. Dan beginnen de kunstenaars met hun muurschilderingen.

Kunstenaar aan het werk tijdens POW! WOW! 2018. Foto: POW! WOW!

Van de Straat naar de Spelen

Daar waar tijdens de eerste editie in 2018 de nadruk lag op street art, verschuift de focus dit jaar, mede met het oog op de Olympische Spelen, meer naar sport. Rotterdam biedt het ultieme topsportklimaat, niet voor niets maken 50 Rotterdamse topsporters kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Ook tijdens het RSCW krijgen topsporters de kans om de benodigde kwalificatiepunten voor de Spelen van 2020 binnen te slepen.

Zo vindt in Skateland het NK Skateboarden Street 2019 plaats, waar de top van de Nederlandse skateboardscene niet alleen strijdt om de nationale titel, maar óók om kwalificatiepunten voor de Olympische Spelen. Op zondag komen nationale en internationale topspelers uit het 3×3-basketbal met hetzelfde doel in actie tijdens de 3×3 Unites Pro Cup op het Afrikaanderplein. Spektakel is gegarandeerd tijdens deze snelle straatvariant van het traditionele basketbal, iets wat bezoekers ook zelf kunnen ervaren.

Skateboarder tijdens RSCW 2018. Foto: RSCW.

Urban Sports van A tot Z

Een dag eerder laten jeugdige 3×3-basketballers hun kwaliteiten zien op het voorplein van Ahoy. Hier vinden tevens sportieve demonstraties van 010 Moves (de uitmarkt voor de sport) plaats, terwijl ook de pannakoningen van World of Street Football hun skills laten zien. Op zondag showen ze hun moves op de Binnenrotte, onder meer tijdens het WK Panna Knock Out en het International Championship Freestyle Knock-Out. Liefhebbers van het spectaculaire freerunnen moeten op zaterdag bij de Freestyle School in Schiemond zijn voor het Freerunning Speedstyle Championship, terwijl in het Hefpark BMX-clinics en -races voor kinderen worden gehouden.

Rotterdam ademt street culture! Het volledige programma van het Rotterdam Street Culture Weekend, met gedetailleerde informatie over de acts, locaties en tijden vind je hier.

De WK Panna Knock Out. Foto: RSCW.

Headerfoto: RSCW. Deze showcase is ontstaan door een samenwerking tussen Rotterdam Festivals en Rotterdam Topsport.

Logo Rotterdam Festivals

Rotterdam Festivals

Meer van/over deze partner

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie