Esmee Tanis, student Econometrie aan Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), zet zich al jaren in om de universiteit en Rotterdam te verduurzamen. Ze was manager van de Erasmus Sustainability Hub en voorzitter van de Rotterdamse Klimaattafel Consumptie. Voor haar inzet Rotterdam duurzamer te maken ontving ze bovendien de Student Societal Impact Award 2020 van de EUR. Esmee over haar drijfveer: “Hoe kunnen we met z’n allen zo optimaal mogelijk leven in deze wereld zonder dat we zoveel schade aanrichten?”

In 2017 begon Esmee Tanis aan de dubbele studie Economie en Econometrie aan de EUR. Duurzaamheid was niet iets dat haar meteen veel bezig hield. In die tijd at ze al wel vegetarisch vanwege het gezondheidsaspect en zodoende begon ze zich meer te verdiepen in de vleesindustrie. ”Ik leerde toen ook meer over de effecten van ons algemene consumptiegedrag op de wereld. Op die manier is duurzaamheid op mijn pad gekomen”, vertelt Esmee. “Ik wil de wereld duurzamer maken in de brede zin, waarin ook de sociale aspecten worden meegenomen. Neem de nieuwe organic cotton-lijnen van bekende kleding merken: wie zegt dat de mensen die in de productie werken goed behandeld worden? Via DRIFT en Derk Loorbach kwam ik in aanraking met systeemdenken wat me heeft laten inzien dat duurzaamheid ontzettend complex is: er zitten zoveel aspecten aan en het vindt op zoveel niveaus plaats. Dat is wat ik er ook zo interessant aan vind.”

Samen complexe problemen aanpakken

Haar passie om de wereld te verbeteren nam steeds meer tijd in beslag. Esmee sloot zich aan bij de Erasmus Sustainability Hub, waar studenten elkaar vinden in hun toewijding aan duurzaamheid en die een belangrijk verschil willen maken in de universitaire gemeenschap. Mede dankzij Esmee groeide de organisatie van 8 naar ruim 60 actieve leden. Om meer balans in haar leven aan te brengen besloot ze te stoppen met de studie Economie. Maar ze zegt: “Ik leerde ontzettend veel door met studenten van andere disciplines samen te werken en naar complexe problemen te kijken, en heb geen spijt gehad dat ik gestopt ben met die studie.”

Consumptie op de Rotterdamse agenda

Vlak daarna kreeg Esmee dan ook een prachtige kans, ze mocht als student voorzitter worden van de Rotterdamse Klimaattafel Consumptie. De tafel richtte zich op de voedseltransitie (duurzame consumptie en minder verspilling) en de transitie naar een circulaire economie (verminderen, hergebruiken, recyclen en repareren).  “Ik wist eigenlijk niet zo goed waar ik aan begon!”, vertelt Esmee. “Maar ik ben er heel trots op om bijgedragen te hebben aan het Rotterdamse Klimaatakkoord. Bovendien hoop ik dat ik de betrokken ambtenaren echt op een andere manier naar vraagstukken heb laten kijken. Consumptie was niet echt een thema voor de gemeente, maar we hebben het wel goed onder de aandacht kunnen brengen.”

Foto: Arie Kers

Succesvolle klimaatafspraken realiseren

Ze werkte daar samen met wethouder Duurzaamheid Arno Bonte. In zijn aanbevelingsbrief voor de Student Societal Impact Award 2020 schrijft hij over haar: “ Met hard werken en een gedegen voorzitterschap heeft ze bij veel betrokkenen waardering afgedwongen… Tijdens haar voorzitterschap bleef zij gebruik maken van haar gestaag groeiende netwerk om succesvolle klimaatdeals te realiseren. Toen het onderwerp Consumptie te breed bleek om in korte tijd voldoende impact op te maken, koos Esmee voor een effectieve strategie door de tafel te laten focussen op gft-afval en voedselverspilling. Haar betrokkenheid zorgde voor een creatieve zoektocht naar nieuwe ideeën en mogelijkheden. Door haar lef om buiten de gebaande paden te denken heeft Rotterdam nu vijf prachtige klimaatdeals om onze stad en de wereld te verduurzamen.”

‘Ik heb echt wat bij te dragen’

Het meest trots is Esmee tot nu toe op de speech die ze gaf ten overstaande van een digitaal publiek van 9000 man toen ze de Student Societal Impact Award 2020 van de EUR in ontvangst mocht nemen. “Ik ben van mezelf best bescheiden en ik zit er niet meteen op te wachten om voor zo’n groot publiek te spreken. Maar ik merk dat ik echt wat te zeggen heb, wat bij te dragen heb en begin het daarom ook leuk te vinden”. Dat kenmerkt meteen Esmee’s aanpak: klein en bij jezelf beginnen. “Vroeger dacht ik veel na over wat mijn passie was. Op een gegeven moment vroeg ik me af wat ik zelf kon doen om de wereld te veranderen. Zo ben ik begonnen. En ik merk door verschillende dingen gewoon te doen dat ik ook steeds beter weet wat ik leuk vind.”

De komende tijd ligt haar focus, naast studeren, op het verbinden en bij elkaar brengen van mensen met goede ideeën over duurzaamheid. “Ik wil graag mijn kennis en netwerk inzetten om andere mensen verder te helpen met hun ideeën.”

Headerfoto: Alexander Lima

Logo Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam

Mijn selectie