Neem de originele 17e eeuwse sokkel van het beeld van de grote Rotterdamse denker Desiderius Erasmus. Plaats daarnaast een spiegelende RVS sculptuur. Wat heb je dan? Een bijzonder nieuw kunstwerk dat je kunt bewonderen op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Wat je niet meteen ziet, maar het nieuwe werk wel tekent, is de Make It Happen spirit waarmee kunstenares Kathrin Schlegel dit kunststukje letterlijk van de grond kreeg…

Weerspiegeling

De lucht, de seizoenen, de gebouwen van de Erasmus Universiteit en de Rotterdamse skyline worden weerspiegeld in het kunstwerk, dat in 2018 werd onthuld. De titel 'Der Stein des Weisen' verwijst naar de sokkel maar ook naar het legendarische alchemistische element dat gewone metalen in goud zou kunnen veranderen. Bezoekers van het park kunnen bij wijze van spreken op de sokkel gaan staan, en treden zo in de voetsporen van Erasmus. Je staat dan voor de wolk, en daarin ‘zie’ je je gedachten gespiegeld. Handig voor studenten die inspiratie kunnen gebruiken voor hun scriptie en hun gedachten geordend voor zich willen zien. Het kunstwerk is een echte Rotterdamse combinatie van oud en nieuw, van geschiedenis en heden. [caption id="attachment_25308" align="aligncenter" width="800"] Der Stein des Weisen, Kathrin Schlegel, 2018 - foto: Kathrin Schlegel / Q.R.J. van Dijk[/caption]

Inventieve oplossing

De sokkel is een van de twee oudste sokkels van Nederland en diende vroeger als voetstuk voor het Erasmusbeeld uit 1622 van Hendrik de Keyser. Na bijna 300 jaar werden het standbeeld en de sokkel van elkaar gescheiden en kreeg het bronzen beeld een nieuwe sokkel op het Grotekerkplein en werd in 1972 tot monument verklaard. De oude sokkel stond sinds 1965 op het schoolplein van het Erasmiaans Gymnasium. Onttrokken aan het publieke oog dreigde het zeventiende-eeuwse artefact, met de afdruk van het standbeeld nog altijd zichtbaar, vergeten te worden. Maar door het idee het in een nieuw kunstwerk te verwerken stond de sokkel opnieuw in de belangstelling van erfgoeddeskundigen, het was natuurlijk een museumstuk, daarmee moeten we zorgvuldig omgaan. Makkelijk was de Rotterdamse uitvraag niet: van de kunstenares is veel volharding en flexibiliteit gevraagd. Om de sokkel op een historisch verantwoorde manier in het kunstwerk te verwerken is zij even innovatief als creatief te werk gegaan: de sokkel kon alleen worden gebruikt als hij wordt bewaard in een glazen behuizing, en zo is het gebeurd. Het resultaat mag er zijn: de monumentale spreek/gedachtewolk versmelt door het spiegelende materiaal met de campusomgeving en legt op een mooie en innovatieve manier de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Inmiddels is het iconische kunstwerk een populair object op selfies. Der Stein des Weisen is onderdeel van de universitaire kunstcollectie, met onder meer een van de drie reuzekeramieken die Karel Appel ooit maakte en een grote collectie grafiek. Kom meer te weten over kunst op campus Woudestein of wandel een keer de kunstroute.
Logo Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie