Offshore Energy is een van de belangrijkste offshore beurzen van Europa. Een van de twee succesvolle RPPC-communities is die van de offshore, die zich als één geheel presenteerde op de Offshore Energy beurs in Amsterdam begin oktober 2019. Met 36 bedrijven in één gezamenlijk paviljoen, kon je niet om de ‘Rotterdamse Energy’ heen.

DÉ OFFSHORE-HAVEN VAN EUROPA

Van der Deijl, Community Manager bij RPPC: “Dit paviljoen voor onze offshore community hebben wij bedacht om meerdere redenen. Het overkoepelende idee is natuurlijk, dat we laten zien dat we in Rotterdam alles in huis hebben. We zijn dé offshore-haven van Europa. Er staat hier een breed cluster van bedrijven: logistiek, maritieme industrie, – dienstverleners en – services, training en consultancy, hijsen en heffen. Samen presenteren wij ons aan de andere bedrijven in de sector. Ook in de praktijk werken de bedrijven regelmatig samen, en op de beurs versterken we de onderlinge band.” Dat is niet alleen prettig, maar ook zinvol. Wie samenwerkt, kan grote en nieuwe projecten aannemen waar een bedrijf alleen misschien niet genoeg capaciteit voor heeft. Zeker, de deelnemende bedrijven treffen mogelijke concurrenten maar vooral veel relaties met wie ze samen kunnen werken.

TOEKOMSTIGE PARTNERS

Hoewel Van der Deijl enthousiast is over de beurs, is hij bepaald niet de enige. We spraken op en om het paviljoen verschillende deelnemers. Peter Leenheer van Bonn & Mees Drijven Blokken BV: “Het concept van RPPC en Port of Rotterdam werkt als een magneet. Er komen heel veel mensen op af. Ze komen naar deze grote stand, zien Jan Piet of Klaas en denken: hee, hier moet ik zijn. Dat maakt dat het op de stand altijd druk is, en die actieve sfeer willen wij uitstralen.” Ook Jan Moerkerken van Condor Heavy Services BV beaamt dat een groot paviljoen met veel deelnemers goed is. “De drukte op de stand is zó groot, alle toonaangevende bedrijven zijn er nu gewoon.” “Je komt contacten tegen, en die kun je concurrenten noemen maar ook toekomstige partners,” zegt David den Broeder van ISS Palumbo Netherlands BV. “Sterker nog, we zijn hier wat partijen tegengekomen met wie we gaan samenwerken.”

GROOT ROTTERDAM

Port of Rotterdam is groter dan alleen Rotterdam Twee bedrijven sloten zich op de beurs zelf aan: Identico Bedrijfskleding met hun nieuwe filiaal in Hardinxveld-Giessendam en Mammoet uit Schiedam. Sander Molmans van Mammoet: “Deze community is heel interessant. Je kunt van elkaar leren, je kunt met elkaar samenwerken en ik vind het leuk dat je bij elkaar in de keuken kunt kijken tijdens bedrijfsbezoeken. Dat spreekt mij wel aan, ja. De bedrijven in Schiedam zijn heel divers en dat is een mooi netwerk op zich, maar de wereld kent Port of Rotterdam en daar horen wij ook bij.” Over dat laatste is iedereen het wel zo’n beetje eens. Rotterdam is niet alleen Rotterdam, maar Groot-Rotterdam. Bij RPPC zitten veel bedrijven uit Schiedam, de Drechtsteden en Moerdijk. Brian Mo-Ajok van de Gemeente Schiedam, die de belangen behartigt van de Schiedamse bedrijven onder noemer Offshore Valley, is daar blij mee. “Nederland is veel te klein om met elkaar te concurreren, laat staan dat we daar in de regio aan beginnen. Wij werken momenteel aan een centrum voor maritiem onderwijs en innovatie, om studenten van de TU Delft en Eindhoven aan ons te binden én een kans te geven hun ideeën vorm te geven.”

KENNIS & EXPERTISE

Het paviljoen is niet alleen tot stand gekomen door RPPC maar ook door het Havenbedrijf. Joost Eenhuizen, Business Manager Maritime & Offshore Industry, deelt de mening van de meeste mensen die we spreken: “Het belangrijkste dat wij te bieden hebben, is een groot cluster. Maar vooral een breed en diep cluster, met veel kennis en expertise. Alles is hier aanwezig op een relatief klein oppervlakte. Onze mooie haven staat er gewoon heel krachtig voor. En het lijkt me, dat we dat hier weer eens hebben laten zien.”
rppc_logo

Rotterdam Port Promotion Council

Mijn selectie